Sushi jak zrobić je w domu?

Patrząc na sushi, przygotowane w restauracji można odnieść wrażenie, że to niemożliwe, aby zrobić to samemu w domu. Pięknie pozwijane kawałki ryby, w ryżu, w różnych sosach i podane z ciekawymi dodatkami. Jak przenieść to na domowy, polski talerz? Jak się okazuje, domowe sushi nie jest trudniejsze niż zrobienie polskich pierogów, czy gołąbków. 

Sushi jak zrobić je w domu?

Co potrzebujemy do zrobienia domowego sushi?

– specjalne bambusowe maty,
– 500 gram ryżu,
– 5 płatków nori,
– 250 gram wędzonego łososia,
– opakowanie serka kanapkowego,
– jedno miękkie, dojrzałe awokado, 
– jedna papryka, 
– jeden długi ogórek, 
– jeden pęczek dymki, 
– pasta wabi.

Aby przygotować ryż do sushi, potrzebujemy do niego zalewy. Taką zalewę przyrządzimy z:
– 12 łyżek octu ryżowego,
– 9 płaskich łyżek cukru,
– 2,5 łyżeczek soli. 

Przygotowanie sushi

Gotowanie zaczynamy od przygotowania podstawy naszego dania, czyli ryżu. Jest to również najbardziej czasochłonna czynność, jeśli chodzi o przygotowanie sushi.
Na początku zalewamy ryż zimną wodą i mieszamy dość energicznie dłonią. Następnie odlewamy wodę, uważając, aby nie stracić ryżu. Proces powtarzamy trzykrotnie, ale już bez mieszania! Tylko zalewamy i odlewamy. Następnie zalewamy kolejny raz ryż zimną wodą i odstawiamy go na 30 minut. Kiedy ryż swoje odstoi, odlewamy wodę i wlewamy nową, zimną wodę, jednak tylko tyle, by jej poziom kończył się jakiś centymetr nad ryżem. Tak przygotowany ryż w garnku nastawiamy na wolny ogień kuchenki. Patrzymy przy tym na wodę, gdyż kiedy tylko zacznie wrzeć, należy przykryć garnek pokrywką. Przez kwadrans gotujemy tak ryż, nie podnosząc przykrywki. Po 15 minutach gotowania nadal nie zdejmując przykrywki, odstawiamy garnek z ryżem na 20 minut.
W tym czasie przygotujemy zalewę na ryż. Łączymy ocet ryżowy, cukier i sól. Taka mieszanka również musi odstać jakieś 20 minut, jednak należy pamiętać o przemieszaniu zalewy co jakiś czas.
Po odczekaniu 20 minut dla ryżu i zalewy łączymy oba ze sobą. Zalewamy gorący ryż i dokładnie mieszamy. Dopiero teraz odstawiamy ryż do całkowitego wystygnięcia. Kiedy całkowicie wystygnie, możemy przystąpić do krojenia i zwijania sushi.
Zanim zaczniemy zwijać sushi, należy przygotować składniki do środka. Tak więc kroimy w cienkie paski ogórka bez nasion, paprykę, łososia, dymkę i awokado. Po pokrojeniu wszystkiego możemy zwijać sushi.
Na przygotowanej odpowiedniej bambusowej macie, kładziemy płat nori. Pamiętajcie, aby kłaść śliską stroną do maty. Następnie dokładnie umytymi rękami, zwilżonymi czystą, zimną wodą nakładamy na nori porcję ryżu i rozkładamy ją cienką warstwą z około 3-centymetrowym marginesem wolnego miejsca na brzegu. Teraz na ryżu rozprowadzamy cienko wasabi. Następna warstwa to serek kanapkowy, na który będziemy nakładać cienkie paski ogórka, paprykę, łososia, dymkę i awokado.
Przychodzi czas na najważniejszą część. Zwijanie. Tutaj widać, dlaczego tak ważna jest mata bambusowa, ponieważ to za jej pomocą zwijamy sushi. Podnosimy matę i za jej pomocą bardzo ciasno zwijamy. Sushi trzeba naprawdę dobrze zwinąć, aby po pokrojeniu kawałki nie niszczyły się, z zachowały ładny okrągły kształt.
Następnie przychodzi czas na krojenie. Tutaj może nam pomóc technika znana z wielu wesel, czy przyjęć, a więc zwilżenie noża wodą. Specjalnie przygotowany do sushi ryż jest bowiem mocno klejący i może pozostawać na nożu, podczas krojenia.
Teraz wystarczy tylko ułożyć sushi na talerzu i podać z sosem sojowym. Dla fanów ostrzejszych smaków zaś można dodać jeszcze trochę wasabi.

Podsumowanie

Robienie sushi w domu może wydawać się trudne, jednak pozory mogą mylić. Postępując zgodnie z przepisem, nie ma opcji. Choć może się wydawać niepotrzebne, przygotowanie ryżu jest kluczowe dla tego japońskiego dania. Sposób jego przygotowania gwarantuje nam, że będzie on wystarczająco kleisty, aby utrzymać kawałek sushi, a jednocześnie nie zmieni się w niejadalny kleik. Tak więc, jeśli chcesz sam spróbować zrobić sushi, zaopatrz się w bambusową matę, potrzebne produkty i przekonaj się, jak smakuje domowe sushi.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *