Kuchnia japońska – sushi jako afrodyzjak


Kuchnia japońska – sushi jako afrodyzjak

Kuchnia japońska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Jej podstawą są buliony, ryby, warzywa i owoce morza, czyli lekkie, ale jednocześnie wartościowe produkty. Japońskie jedzenie jest jednak nie tylko zdrowe, ale i niewiarygodnie smaczne. Sushi jako afrodyzjak zawróci na pewno niejednej osobie w głowie. Smaki Japonii od wieków uznawane są za naturalne afrodyzjaki, które rozpalają zmysły wielu Azjatów. .

Czym właściwie jest afrodyzjak?

Nazwa afrodyzjak pochodzi od imienia greckiej bogini miłości i płodności Afrodyty. Substancje o wzmocnionych właściwościach libido – afrodyzjak – często pobudzają zakończenia nerwowe i ośrodki seksualne układu nerwowego. W dzisiejszym świecie problem zaburzeń seksualnych jest nieustannie aktualny, głownie ze względu na ciągły pośpiech i codzienny stres. Pomocne w takiej sytuacji są naturalne afrodyzjaki, które często stanowią wsparcie dla terapii farmakologicznej lub stanowią składnik leków i suplementów.

Rodzaje japońskich afrodyzjaków

Afrodyzjaki wspomogą udane życie erotyczne. Wzmacniają pożądanie, zwiększają płodność i poprawiają sprawność seksualną. Japońskie afrodyzjaki z wielką pewnością nie przeszkodzą miłosnym podbojom. Natomiast mogą je wzmocnić i umilić swoją wyjątkowością smaków, niepowtarzalnym aromatem i lekkością. Oto kilka kulinarnych hitów kraju kwitnącej wiśni:

sushi jako afrodyzjak

Sushi jako afrodyzjak

Afrodyzjak, jakim jest sushi to bez wątpienia największa gwiazda japońskiej kuchni. Doskonałe sushi musi być zrobione ze świeżych produktów przez kogoś, kto się zna na rzeczy. Kuchnia japońska to przede wszystkim sushi, które znane jest ze swoich rozpalających zmysły właściwości. Zrolowane w płatach wodorostów składniki uzupełniają się wzajemnie, tworząc idealnie energetyczną mieszankę miłosną. Korzystne właściwości owoców morza wzmacniane są dodatkowo dzięki zawartej w wodorostach witaminie E. Skorupiaki oraz tłuste ryby morskie są niezwykle bogate w witaminy i minerały, które są odpowiedzialne za powstawanie, co warto zaznaczyć naturalnego libida. Do składników tych należą m.in. żelazo, cynk, wapń, fosfor oraz jod, a w przypadku ryb również kwasy omega 3. Na zdrowie seksualne wpływają także witaminy A, D oraz witaminy z grupy B.

Imbir oraz wasabi

Kuchnie japońską śmiało możemy nazwać afrodyzjakiem, dzięki rozgrzewającym dodatkom, z którymi podaje się japońskie przysmaki. Niezwykle aromatyczny imbir oraz ostry chrzan wasabi pobudzają organizm do produkcji endorfin, czyli hormonów szczęścia, które wprawiają nas w dobry nastrój.

Japończycy w swojej kuchni stawiają przede wszystkim na ocet ryżowy, sos sojowy i wasabi – przyprawy, które stanowią podstawę smaku każdej potrawy japońskiej. Dania doprawia się także chrzanem, sosem ostrygowym i olejem sezamowym. Nierzadko, również znajdziemy w opisywanej kuchni imbir, orzeszki i japońskie curry. Japończycy uważają, że przyprawy powinny wzmacniać naturalny smak potrawy, a nie go przytłaczać.

sushi jako afrodyzjak

Ryba Fugo jako ekstremalny afrodyzjak

Wnętrzności ryby fugu zawierają tetrodotoksynę, która jest ponad 1000 razy bardziej trująca niż cyjanek. Trucizna ta powoduje paraliż mięśni przy zachowaniu świadomości. Podczas usuwania tych organów kucharze muszą zachować niebywałą ostrożność, by nie pękły i nie zatruły całego mięsa. Zgodnie z japońską tradycją, trucizna ta w minimalnych ilościach działa jednak jak afrodyzjak. Decydując się na afrodyzjak, jakim jest Fugu, musimy pamiętać, że to stąpanie po kruchym lodzie życia i śmierci, ponieważ nadal zdarzają się przypadki śmiertelnych otruć. Czego jednak nie robi się dla wzmocnienia miłosnych doznań?

 

Japońskie Desery

Każdy japoński obiad należy zakończyć tradycyjnym japońskim przysmakiem. Najbardziej znanym i lubianym przez Japończyków deserem są mochi. Są to nadziewane truskawkową masą ciastka ryżowe. Doskonałym smakołykiem są także słodkie kluski z mąki ryżowej tak zwane gango. Turyści odwiedzający Kraj Kwitnącej Wiśni bardzo chętnie kupują zaś popularne japońskie przekąski nazywane taiyaki, czyli nadziewane czekoladą wafle w kształcie ryby. Nas, Europejczyków, mogą zaskoczyć dostępne w japońskich sklepach słodycze. Często są dużo słodsze od tych znanych nam z polskich cukierni bądź ich smak daleko odbiega od standardów, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Japońskie desery bardzo często ociekają lukrem, czy są aromatyzowane zieloną herbatą.