Kuchnia japońska – czym tak naprawdę się charakteryzuje?


Kuchnia japońska – czym tak naprawdę się charakteryzuje?

Kuchnia japońska należy do najbardziej znanych kuchni międzynarodowych, dzięki swojej prostocie, a zarazem wyrafinowaniu oraz prozdrowotnym właściwością. Japońska kuchnia kojarzy nam się  przede wszystkim z rybami, które są jadane zarówno w postaci ugotowanej, smażonej, jak i surowej. Do najpopularniejszych dań kuchni japońskiej należą również owoce morza w tym wodorosty i warzywa. Natomiast, kiedy odwiedzamy Japonię po raz pierwszy możemy zauważyć znaczące różnice między jedzeniem w stylu zachodnim, a kuchnią japońską. Dlatego warto poznać główne cechy, jakie charakteryzują kuchnię japońską, tak, aby ustrzec się niepotrzebnego zakłopotania w przyszłości.

kuchniA japońskA – Główne cechy:

  • Surowe produkty – świeże ryby i owoce morza,
  • Produkty sezonowe – wybierane są tylko te ryby czy warzywa, które w danym okresie są najsmaczniejsze.
  • Niewielka ilość przypraw – głównie sos sojowy, cukier, pieprz oraz wasabi. Celem przypraw jest wydobycie naturalnego smaku potraw.
  • Kuchnia lekkostrawna, zdrowa i niskokaloryczna.
  • Techniki przyrządzania potraw: gotowanie, gotowanie na parze oraz grillowanie.
  • Estetyka podawanych potraw – przywiązywana jest ogromna uwaga do formy prezentacji potrawy, dbałość o każdy szczegół serwowanych dań, jest to również uczta dla oczu.
  • Oryginalne, bogate i niepowtarzalne naczynia do podawania potraw.

Niska zawartość tłuszczu w potrawach

Kuchnia japońska uznawana jest  za jedną z najzdrowszych na świecie. Japońskie dania składają się  z produktów pochodzenia naturalnego, które łączy się w niesamowite, bogate kompozycje. Kuchnia ta nie bez powodu, polecana jest osobom dbającym o swoją sylwetkę. Bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie ma niska zawartość kalorii, cholesterolu oraz tłuszczów zawartych w opisywanej kuchni.

Większość potraw składa się z ryb, warzyw oraz ryżu, dzięki czemu przygotowane dania posiadają  niewielką ilością tłuszczu, a niektóre całkowicie są go pozbawione. Istnieją również potrawy o wyższej zawartości tłuszczu, jak na przykład tempera – są to ryby, owoce morza oraz warzywa panierowane i smażone na głębokim oleju.

Niewielka ilość przypraw

Japończycy bardzo wiele potraw przyrządzają na surowo, ale nie brakuje również gotowanych, jak i smażonych dań, które zawierają małą zawartość przypraw. Mimo ograniczonej ilości przypraw w daniach, mieszkańcy Japonii potrafią w doskonały sposób połączyć je tak, by całości niczego nie brakowało. W Kuchni japońskiej nie bez powodu znajduje się niewielka ilość przypraw. Główną przyczyną jest to, aby potrawa nie straciła swojego naturalnego smaku. Aby zachować równowagę i właściwe proporcje Japończycy używają jedynie podstawowych przypraw – sos sojowy, pieprz, cukier, wasabi oraz mirin.

Japończycy, przyrządzając posiłek, doprawiają je naprawdę minimalnie, natomiast kiedy danie znajduje się już na talerzu, dostosowują smak do swoich upodobań. Na japońskim stole obok potraw możemy znaleźć między innymi sos sojowy, wasabi, miso, różnego rodzaju marynaty oraz cytrusy.

kuchnia japońska to Małe porcje, ale obfite posiłki

Kuchnia japońska jest zawsze podawane w małych porcjach. Natomiast warto zaznaczyć, że typowy japoński posiłek składa się z kilku dań, podawanych na kilku osobnych talerzach czy miskach. W kuchni japońskiej znajdziemy wiele takich dań, gdzie porcja obiadu, czy kolacji jest nawet o połowę mniejsza od tej jadanej  przez nas w kuchni polskiej. Niech Was to nie zmyli, gdyż połączenie bogatego w węglowodany ryżu czy dań z makaronem podawanym z rybami, mięsem i warzywami napełni nasz brzuch na co najmniej kilka godzin.

Sposób nakrycia stołu oraz jedzenia

Japończycy nie używają sztućców, jedzą pałeczkami. Przy nakrywaniu stołu po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem, a po prawej zupę. W  Japonii zupę popija się prosto z miseczki, a do innych talerzy sięgają pałeczkami. Przed spożyciem posiłku zawsze mówi się smacznego, a po dziękuję.

Mieszkańcy Japonii znani są ze swej długowieczności. Wydaje się, że stosowany u nich sposób odżywiania bardzo korzystnie wpływa na stan ich  zdrowia i urody. Warto się zastanowić nad jakością naszego codziennego posiłku i zamiast restrykcyjnych diet,  zanurzyć się w bogactwie japońskiej kuchni.