Jakie składniki są potrzebne do przygotowania sushi?


Jakie składniki są potrzebne do przygotowania sushi?

Wiele dań kuchni japońskich jest wykonywanych zgodnie z wielowiekową tradycją. Jednym z najlepszych przykładów jest sushi, do którego przyrządzenia często wykorzystuje się określone produkty. Choć możesz tworzyć autorskie wariacje i modyfikować poszczególne rodzaje tej potrawy, to jednak warto dowiedzieć się, jakie składniki są potrzebne do przygotowania sushi.

Jakie są podstawowe składniki sushi?

Zwróć uwagę na to, że sushi jest wykonywane na podstawie określonych reguł, które przede wszystkim dotyczą rodzaju składników, jakie należy użyć do tego przysmaku. Choć często możesz sobie pozwolić na drobne modyfikacje, to jednak największą popularnością cieszą się sushi wykonane zgodnie z tradycyjną recepturą. Poza tym poszczególne produkty odpowiadają nie tylko za wygląd sushi, ale również za jego smak i możliwość formowania poszczególnych kształtów. Dlatego sprawdź, co konkretnie powinno znaleźć się w Twojej ulubionej potrawie.

Ryż

Bez wątpienia jednym z najważniejszych składników sushi jest właśnie ryż. Jednak pamiętaj o tym, że musisz wykorzystać konkretny rodzaj tego produktu – shari – ponieważ tylko wtedy uzyskasz upragniony efekt. Poza tym niezwykle istotna jest konsystencja ryżu, który po ugotowaniu ma być kleisty, dzięki czemu z łatwością uformujesz go w odpowiedni sposób. Zwróć też uwagę na to, że shari ma charakterystyczny smak, gdyż jest lekko zakwaszony przy pomocy octu ryżowego. W ten sposób zyskuje swój niepowtarzalny aromat, a przy tym doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami.

Bardzo ważne jest także to, że do przyrządzenia sushi wykorzystywany jest tylko jednogatunkowy ryż. Dlatego nigdy nie mieszaj ze sobą różnych typów tego składnika. Wybieraj też konkretne gatunki ryżu – okrągłe i krótkoziarniste. Dzięki temu przyrządzisz naprawdę smaczne sushi, a samo formowanie będzie niezwykle łatwe oraz przyjemne.

Nori

Kolejnym istotnym elementem sushi jest nori, czyli po prostu prasowane i prażone glony morskie. Choć nie są wykorzystywane do każdego rodzaju sushi, to zdecydowanie wpływają na smak tej potrawy. Do wyboru masz wiele rodzajów nori, np. matowe, chropowate, gładkie, świecące, a także konkretne typy jak green, red, silver, gold, platinum lub diamond. Każdy z tych gatunków różni się pomiędzy sobą nie tylko wyglądem, ale też smakiem, dlatego próbuj je i wybieraj te, które najbardziej przypadną Ci do gustu.

Zauważ, że nori są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Właśnie z tego powodu na Dalekim Wschodzie często są jedzone jako osobna przekąska. Jednak nori są znacznie zdrowsze od np. chipsów, ponieważ dostarczają organizmowi mnóstwo mikro i makroelementów – sód, wapń, chlor, jod, żelazo itp. Poza tym są bogate w witaminy, białko oraz błonnik.

Ryby i owoce morza

W tradycyjnych wersjach sushi bardzo ważnym składnikiem są ryby bądź owoce morza. Jednak możesz z nich zrezygnować, jeżeli np. jesteś na diecie wegetariańskiej. Jeżeli nie masz nic przeciwko mięsnym dodatkom, to możesz zdecydować się na wiele różnych rodzajów ryb. Wśród najczęściej wybieranych jest łosoś, tuńczyk, makrela, halibut oraz węgorz. W poszczególnych typach sushi wykorzystywane są zarówno surowe, jak i grillowane, marynowane bądź wędzone ryby. Dzięki temu za każdym razem możesz uzyskać zupełnie inny smak, ale też z łatwością dopasujesz sushi do własnych preferencji.

Jeżeli chcesz spróbować czegoś innego, to wybierz sushi z owocami morza. Masz naprawdę duży wybór, dlatego możesz jeszcze przez długi czas eksperymentować z sushi. Do najpopularniejszych składników należą:

  • Krewetki – wykorzystywane są dwa rodzaje tego produktu. Do wyboru masz gotowane krewetki bądź surowe krewetki. W pierwszym przypadku zazwyczaj służą do przygotowania nori, natomiast drugie często są smażone w tempurze.
  • Ośmiornice – potrzeba sporo doświadczenia, by dobrze przyrządzić ośmiornicę, dlatego nie zniechęcaj się w razie porażki. Zauważ, że ten składnik często jest gotowany w toniku, wtedy przyspieszysz nieco ten proces. Możesz też zjeść surową ośmiornicę, którą wykorzystasz do sashimi.
  • Ikra – bardzo częstym składnikiem sushi są ikry z łososia, ryb latających, capelina bądź jeżowca. Swoją popularność zyskały dzięki walorom smakowym i estetycznym.

Warzywa

Sushi często jest bardzo kolorowe i chrupiące, za co odpowiada nie tylko rybie mięso, ale również warzywa, które są bardzo ważnym elementem tej potrawy. Podobnie jak nori tak samo warzywa nie są częścią każdego rodzaju sushi, choć ich obecność dodatkowo wzbogaca smak dania. Masz sporą dowolność w doborze składników, ale najczęściej wykorzystywany jest ogórek, papryka, awokado i rzepa. Choć spotkasz też sushi z dodatkiem sałaty, bądź z sezonowymi warzywami.

Sos sojowy i wasabi

Na pewno nie wyobrażasz sobie sushi bez sosu sojowego bądź wasabi. Oba te składniki są podawane oddzielnie i służą do uzyskania odpowiedniego smaku sushi. Po użyciu sosu sojowego potrawa stanie się słona, dlatego nie używaj go zbyt wiele, by nie zdominował walorów smakowych sushi. Natomiast wasabi jest ostre i ma działanie bakteriobójcze, więc często jest podawane do surowych ryb. Wasabi zazwyczaj ma formę pasty bądź papki, którą możesz dodać do poszczególnych kawałków sushi.