Jakie są rodzaje sushi?


Jakie są rodzaje sushi?

Lubisz sushi, ale widząc menu, czasem nie wiesz, co kryje się za poszczególnymi nazwami? Zatem pora nadrobić tę wiedzę, a dzięki temu dowiesz się, jakie są rodzaje sushi. W ten sposób łatwiej będzie Ci odnaleźć kompozycję, która stanie się Twoją ulubioną, ale też zaczniesz bez obaw odwiedzać restaurację z japońską kuchnią.

10 najpopularniejszych rodzajów sushi

Będąc w Japonii, możesz przekonać, że istnieje naprawdę wiele rodzajów sushi, ale wiele z nich jest znana tylko w określonym regionie. Jednak zazwyczaj nie zjesz ich w żadnym innym miejscu. Dlatego w Garo Sushi nauczymy Cię rozróżniać przede wszystkim najpopularniejsze odmiany, a dzięki temu restauracyjne menu już nigdy nie będzie dla Ciebie zagadką. Zatem poznaj 10 rodzajów sushi, które spotkasz w każdym lokalu, a przy okazji wyróżniają się smakiem i wyglądem.

Nigiri

Bez wątpienia nigiri to jeden z podstawowych rodzajów sushi, który jest niezwykle pyszny i delikatny. Już samo tłumaczenie nazwy – ugniatać – może wiele powiedzieć Ci o tej odmianie, ponieważ ważną rolę odgrywa tu właśnie ugniatanie niewielkiej kulki ryżu. Istotnym składnikiem jest też ocet oraz kawałek ryby bądź owoców morza, który układa się na wierzchu. Dzięki temu nigiri swoim wyglądem nie przypomina typowe sushi, ale za to zachwyca smakiem, a wydobędziesz go jeszcze lepiej, jeśli zamoczysz kawałek w wasabi.

Maki

Myśląc o sushi, na pewno w głowie pojawia Ci się obraz małego kawałka owiniętego algami – to właśnie maki. Do przyrządzenia tego rodzaju wykorzystywana jest bambusowa mata, która służy do zawijania wszystkich składników. Po uzyskaniu pożądanego efektu wystarczy pokroić rulon na małe kawałki. Zwróć uwagę na to, że dodatki znajdujące się w maki mogą być naprawdę różnorodne – wiele zależy od szefa kuchni i Twojego wyboru. Jednak zazwyczaj składa się z ryżu, owoców morza i warzyw.

Ura-maki

Popularność maki sprawiła, że zaczęło powstawać wiele nowatorskich wariacji tej odmiany, a jedną z nich jest ura-maki. Sekretem tego rodzaju jest odwrócenie kolejności układanych warstw. Dzięki temu na wierzchu znajduje się klejący ryż, następnie prasowane algi otaczające pozostałe składniki. Tym, co często wyróżnia ura-maki, jest sezam, w którym obtacza się ryż. Poza tym do tej odmiany możesz wykorzystać np. kawior.

Temaki

Zauważ, że temaki to jeden z rodzajów sushi, który najbardziej wyróżnia się swoim wyglądem. Wszystko to dlatego, że przypomina lodowy rożek. Dzięki temu można go bardzo szybko zjeść lub wykorzystać w trakcie domowych przyjęć. Temaki jest przygotowywany z płatów nori, czyli prasowanych alg, a także z ryżu, warzyw oraz kawałków ryb. Sekret udanego wyglądu tkwi w tym, bo po zwinięciu rożka delikatnie wycisnąć dodatki na zewnątrz. Dzięki temu składniki są wyeksponowane, a temaki nabiera bardzo zachęcającego wyglądu.

Unagi Nigirizushi

Już od najdawniejszych lat do przyrządzania sushi wykorzystywany jest węgorz japoński. Właśnie z tego powodu powstał odrębny rodzaj sushi – unagi nigirizushi, gdzie najważniejszym składnikiem jest węgorz. Zwróć uwagę na to, że nie tylko zastosowana ryby jest tutaj istotna, ale również sposób jej przyrządzenia. Zazwyczaj do sushi dodawane jest surowe mięso, jednak w tym przypadku węgorz jest grillowany. Sekretem charakterystycznego smaku jest słodki sos, w którym ryba jest moczona. Następnie mięso musisz pokroić na odpowiednie kawałki i ułożyć na ryżu. Na koniec możesz posypać unagi nigirizushi niewielką ilością sezamu oraz otoczyć cienkim paskiem nori.

Gunkan Maki

W tym przypadku masz kolejną wersję tradycyjnego maki. To, czym wyróżnia się gunkan maki, jest sposób przyrządzenia, ponieważ jest bardzo łatwy i szybki. Zacznij od przygotowania oddzielnych rolek ryżu, a następnie zawiń je w nori. Ważne jest tylko to, by algi wystawały ponad ryż. Następnie musisz ułożyć na wierzchu składniki np. kawior, rybę lub ulubione warzywa. Choć gunkan maki zazwyczaj nie odznacza się taką różnorodnością dodatków jak tradycyjne maki, to jednak zachwyca swoim wyglądem i pozwala cieszyć się ulubionym składnikiem.

Oshizushi

Bez wątpienia oshizushi zachwyca dbałością o detale oraz dopracowanym wyglądem. Jednak do jego przyrządzenia potrzeba specjalnej foremki – oshi-baki. Dzięki temu uzyskasz odpowiedni kształt oraz kanciaste linie. Tajemnicą dobrze zrobionego oshizushi jest uciskanie ryżu jeszcze przed włożeniem do formy. W ten sposób łatwiej otrzymasz upragniony efekt. Poza tym do tego rodzaju sushi wykorzystywany jest ryż oraz wybrane składniki np. ryby bądź owoce morza.

Temarizushi

Najbardziej dekoracyjnym rodzajem sushi jest temarizushi, co zawdzięcza swojemu wyglądowi. Odmiana ta wyróżnia się okrągłym kształtem, a także wykorzystaniem kolorowych składników. Zazwyczaj na ryżowych kuleczkach układane są różowe ryby bądź owoce morza, choć nie jest to reguła. Dodatkowo sushi możesz ozdobić przyprawami bądź kawiorem. Dzięki temu ich wygląd zachęci Cię nie tylko do zjedzenia, ale też do zrobienia zdjęcia. Bardzo ważne jest także to, że przyrządzenia temarizushi wymaga staranności oraz zmysłu estetycznego – wtedy uzyskasz upragniony efekt.