Jakie ryby są wykorzystywane do sushi?


Jakie ryby są wykorzystywane do sushi?

Japończycy mogą poszczycić się nie tylko pyszną kuchnią, ale też długowiecznością. Jednak zwróć uwagę na to, że te dwa aspekty mają ze sobą wiele wspólnego, ponieważ mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni każdego roku spożywają największą liczbę ryb i owoców morza na świecie. Ten składnik jest podstawą wielu najważniejszych potraw kuchni japońskiej, m.in. sushi. Dlatego dowiedz się, jakie ryby są wykorzystywane do sushi, a dzięki temu jeszcze lepiej poznasz te smaczne danie.

5 gatunków ryb najczęściej wykorzystywanych do sushi

Położenie geograficzne Japonii sprawiło, że ryby są jednymi z najczęściej wykorzystywanych składników w tamtejszej kuchni. Dzięki temu wraz z popularnością sushi bądź innych potraw z kraju kwitnącej wiosny także w innych miejscach ryby wkradły się do codziennej diety. Szczególnie zauważysz to w przypadku sushi, ponieważ jednym z najważniejszych dodatków tego przysmaku jest właśnie ryba. Ważne jest tylko to, by wybrać odpowiedni rodzaj, a dzięki temu smak sushi zostanie podkreślony, a Ty uzyskasz efekt, który tak Ci odpowiada. Zatem sprawdź, jakie są najpopularniejsze odmiany wykorzystywane podczas robienia sushi.

Łosoś

Niezaprzeczalnym królem rankingu jest łosoś, ponieważ jest bardzo często wykorzystywany w trakcie robienia sushi. Przede wszystkim zawdzięcza to swojemu niezwykłemu smakowi. Poza tym ten rodzaj ryby może być podawany na wiele różnych sposobów – grillowana, wędzona, surowa lub marynowana. Dzięki temu za każdym razem zyskuje inny posmak, ale też dopasowuje się do poszczególnych rodzajów sushi. Zaletą łososia jest także to, jak dobrze współgra z pozostałymi składnikami wykorzystywanymi w trakcie robienia sushi. W ten sposób zjadając kolejne kęsy, jesteś w stanie wydobyć odpowiedni smak. Pamiętaj jednak o tym, iż nie każdy rodzaj łososia jest odpowiedni do sushi – najlepiej sprawdza się odmiana oceaniczna.

Zwróć również uwagę na to, że łosoś jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale też zdrowy. Dlatego zamawiając kolejne sushi z tą rybą, nie miej wyrzutów sumienia, ponieważ w trakcie posiłku dostarczysz organizmowi wielu składników odżywczych – białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas omega-3, witaminę D i B, selen, fosfor i magnez.

Makrela

Kolejnym bardzo częstym wyborem w przypadku ryb do sushi jest makrela, która cieszy się sporą popularnością w Polsce. Makrela może być podawana w różnych wersjach, ale zazwyczaj jest wędzona. Sushi podane z taką rybą na pewno będzie miało bardzo intensywny smak, dzięki czemu zjedzenie nawet małego kawałka sushi sprawia ogromną przyjemność. Zwróć jednak uwagę na to, że makrela wykorzystywana do sushi zazwyczaj jest poddawana specjalnym zabiegom kulinarnym, dzięki czemu szefowie kuchni są w stanie nieco zminimalizować intensywny smak i aromat. W ten sposób makrela nie staje się jedynym wyczuwalnym składnikiem. Zazwyczaj w tym celu maczają rybę w occie lub soku z cytryny.

Tuńczyk

Na drugim miejscu wśród najpopularniejszy ryb wykorzystywanych w trakcie robienia sushi jest tuńczyk. Wiąże się to nie tylko z wyjątkowym smakiem tego mięsa, ale również idealną konsystencją. Dzięki temu jedzenie tuńczyka w sushi nie sprawia problemu. Poza tym ta surowa ryba ma bardzo charakterystyczny krwistoczerwony kolor. Dlatego dodanie tuńczyka do sushi nie tylko podbija walory smakowe tego przysmaku, ale również wzbudza zachwyt swoim wyglądem. Właśnie z tego powodu ta ryba zazwyczaj nie jest poddawana obróbce termicznej. Zwróć też uwagę na to, że tuńczyk należy do dość tłustych ryb, ale pomimo tego jego mięso jest niskokaloryczne. Poza tym wybierając tuńczyk, dostarczasz organizmowi sporo wartości odżywczych m.in. białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D i z grupy B, magnez, fosfor oraz potas. Dzięki temu w parze z pysznym smakiem idzie również dbałość o zdrowie.

Halibut

Jedną z największych zalet ryby halibut jest jej delikatny smak. Dzięki temu idealnie nadaje się na początek uczty składającej się sushi. Poza tym wyróżnia się swoim wyjątkowym białym kolorem, który jeszcze bardziej zachęca do spróbowania. Zauważ również, że halibut jest dość uniwersalny, ponieważ można go podawać w różnych wersjach, np. wędzonej lub grillowanej. Jeżeli chcesz stworzyć wyjątkową ucztę z sushi i halibutem w roli głównej, to koniecznie dołącz do zestawu kieliszek białego wina, który doskonale podkreśla smak tej wyjątkowej ryby.

Węgorz Unagi

Bez wątpienia węgorz jest bardzo często wybieranym rodzajem ryby w Japonii. Szczególnie jest to związane z jego walorami smakowymi. Poza tym jest to dość drogi rodzaj ryby, dlatego na świecie nie zyskał aż takiej popularności jak np. łosoś lub tuńczyk. Zwróć jednak uwagę na to, że węgorz jest bardzo zdrowy, ponieważ mięso tej ryby jest bogate w białko, wapń, a także w witaminy A i E. Zauważ też, iż unagi jest podawana tylko w formie grillowanej, co jest związane z tym, że krew surowego węgorza jest trująca dla człowieka. Poza tym obróbka cieplna pozwala pozbyć się tłuszczu z mięsa. W takiej formie sushi z węgorzem zyskuje swój niezwykle wykwintny smak.