Jak poprawnie jeść sushi? 6 bardzo ważnych zasad


Jak poprawnie jeść sushi? 6 bardzo ważnych zasad

Popularność japońskiej kuchni ciągle rośnie, co jest związane z jej wyjątkowym smakiem oraz wykorzystaniem zdrowych składników. Jednak uwielbienie do sushi sprawia, że warto poznać też tajniki prawidłowego spożywania tej pysznej potrawy. Dzięki temu nie będziesz miał obaw przed próbowaniem japońskich dań w restauracji. Dlatego skorzystaj z 6 zasad, dzięki którym dowiesz się, jak jeść sushi.

Jedz sushi przy pomocy pałeczek

Tradycyjnie dania kuchni japońskiej należy jeść pałeczkami. Dlatego właśnie przy ich pomocy powinieneś spożywać sushi. Choć na początku może to Ci się wydawać trudne, to tak naprawdę wystarczy trochę wprawy, a na pewno szybko nauczysz się właściwych ruchów. Pamiętaj, że sushi ma być umieszczone pomiędzy dwoma pałeczkami – wtedy z łatwością skierujesz danie do buzi. Jeżeli masz obawy przed korzystaniem z pałeczek, to zamów wcześniej sushi do domu i tam spróbuj posługiwać się nimi. Możesz też skorzystać z porad zamieszczonych w Internecie bądź po prostu zapytać kelnera w restauracji.

Zauważ, że za wysoce nieeleganckie uznaje się nakłuwanie sushi na jeden z patyczków. Dla wielu Japończyków bądź miłośników kuchni Bliskiego Wschodu takie zachowanie jest obraźliwe, a nawet nieudane próby jedzenie pałeczkami na pewno zyskają o wiele większą aprobatę.

Nie umiesz korzystać z pałeczek? Jedz palcami

Nie masz ochoty na naukę jedzenia pałeczkami? W takiej sytuacji zrezygnuj ze sztućców i skorzystaj z palców. W ten sposób możesz jeść wiele rodzajów sushi np. maki i nigiri. Natomiast zabronione jest to w przypadku sashimi, ale również, gdy sushi jest podawane na jednym talerzu dla kilku osób. Wtedy musisz posługiwać się pałeczkami.

Zwróć też uwagę na to, iż w niektórych restauracjach podawany jest wilgotny ręcznik, który służy do wytarcia rąk właśnie przed jedzeniem sushi palcami. Dzięki temu z łatwością zadbasz o higienę w trakcie posiłku. Jednak pamiętaj o tym, że nie należy korzystać z ręcznika po posiłku.

Zadbaj o prawidłową kolejność jedzenie

Zwróć uwagę na to, że gdy zamawiasz różne rodzaje sushi, to obowiązuje określona kolejność ich jedzenia. Dzięki temu możesz jeszcze lepiej delektować się ich smakiem, a także wykazujesz się znajomością zasad spożywania dań kuchni japońskiej. Przede wszystkim zadbaj o stopniowe zwiększanie intensywności zjadanych rodzajów sushi – zacznij od najdelikatniejszych, a później sięgnij po bardziej wyraziste przekąski. Wyjątkiem jest tylko podawane na ciepło sushi z unagi, które ze względu na temperaturę musisz zjeść na początku.

Właściwa kolejność jedzenia sushi

  • najpierw zacznij od sashimi, ponieważ ma bardzo delikatny smak,
  • drugą w kolejności przekąską będzie maki – w tym przypadku długi czas oczekiwanie wpłynie negatywnie na konsystencję wodorostów nori,
  • posiłek zakończ na nori – zacznij od kawałków z chudszymi rybami, a później sięgnij po te tłustsze.

Zjadaj sushi w całości

Bardzo ważne jest to, żebyś zjadł sushi w całości za jednym razem. W Japonii za brak kultury uważa się odgryzanie kawałka sushi, a następnie odkładanie go z powrotem na talerz. Dlatego koniecznie musisz się wystrzegać tego błędu. Jeżeli nie możesz przegryźć całego kawałka, to możesz go odgryźć i resztę zostawić na palcach bądź pałeczkach. Jednak jak najszybciej zjedz drugą część sushi.

Pamiętaj też o tym, że wszystkie składniki sushi połączone ze sobą, wasabi i sosem sojowym budują smak, który tak cenisz sobie w kuchni japońskiej. Powolne odgryzanie małych kawałków może zaburzyć upragnioną kompozycję.

Poprawnie korzystaj z sosu sojowego

Jednym z najważniejszych dodatków do sushi, jest sos sojowy, jednak jego prawidłowe spożywanie może czasem sprawić problem. Przede wszystkim zacznij od nalania do własnej miseczki niewielkiej ilości sosu sojowego, dzięki temu w trakcie namaczania sushi płyn na pewno się nie przeleje z naczynia. Poza tym zawsze możesz dolać sobie sos, jeżeli Ci go zabraknie.

Bardzo ważne jest także to, żebyś delikatnie zamoczył sushi w sosie, dzięki temu będzie go dokładnie tyle, ile potrzeba, by podkreślić smak potrawy. Poza tym zawsze nakładaj sos sojowy od strony ryby, a nie ryżu. W ten sposób otrzymasz szósty smak, czyli umami. Istotne jest to także ze względu na potrzebę zachowania odpowiedniego balansu pomiędzy poszczególnymi aromatami.

Zwróć też uwagę na to, by nie mieszać sosu sojowego z wasabi. Przede wszystkim jest to ważne ze względu na bardzo ostry smak, który może powstać. W takim przypadku jedzenie sushi nie sprawi Ci aż tak dużej przyjemności. Zauważ również, że w Japonii jednoczesne zamaczanie sushi w sosie sojowym i wasabi jest uważane za niekulturalne.

Sake tylko w dobrym momencie

Jednym z najpopularniejszych napojów w Japonii jest sake. Jeżeli jednak chcesz go wypróbować, to pamiętaj, że możesz go wypić przed lub po zjedzeniu sushi, ale nigdy w trakcie. Zatem zamiast picia sake podczas posiłku wybierz inny napój, np. wytrawny szampan, białe wino, piwo bądź zieloną herbatę. Dzięki temu podczas jedzenia nie zatracisz smaku sushi, tylko dodatkowo go wzbogacisz.