Historia Sushi


Historia Sushi

Jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej jest sushi. Według niektórych źródeł potrawa ta jest znana od prawie 25 wieków. Choć na przestrzeni lat zaczęto unowocześniać sushi i wprowadzono nowe rodzaje tego przysmaku, to jednak nadal wykorzystywane są te same składniki. Dzięki temu nawet po wielu latach możesz zjeść ten przysmak zgodnie z dawną recepturą. Jesteś ciekaw, jakie są początki sushi? W takim razie zapraszamy w podróż po historii tego dania.

Pochodzenie Sushi – jak to się zaczęło?

Choć sushi w Europie i Ameryce Północnej zyskało popularność w ciągu ostatnich kilkunastu lat, to w Azji, a szczególnie w Japonii jest znane od setek lat. Istotne jest także to, że o pierwszych wersjach sushi możesz dowiedzieć się z chińskich źródeł, a nie japońskich. Zaskakujące jest również to, iż na samym początku ta potrawa prezentowała się i smakowała zupełnie inaczej, ponieważ do wytwarzania sushi wcale nie wykorzystywano ryby. Główną rolę odgrywało mięso wieprzowe zamarynowane w soli. Jednak z czasem zaczęto też dodawać ryby – głównie w portach rybackich, co wiązało się z większą dostępnością oraz niższymi cenami tego produktu.

Zauważ również, że o pierwszych wersjach sushi zaczęto pisać jeszcze na przełomie III i IV w. p.n.e. Wtedy danie bardziej przypominało sos z posiekaną wieprzowiną lub rybą. Wtedy sushi nie było jeszcze łączone z ryżem, co nastąpiło dopiero ok. 500 lat później. Jednak nawet wtedy ryż był tylko dodatkiem, a przed spożyciem pierwszych wersji sushi usuwano go, ponieważ służył jedynie do przyspieszenia fermentacji mięsa.

Rozwój sushi na przestrzeni lat

Zgodnie z niektórymi źródłami sushi było już stosunkowo popularne w niektórych miastach lub regionach Japonii w 718 roku. Wtedy stanowiło nie tylko rodzaj posiłku, ale również wykorzystywano sushi do płacenia podatków. Jednak nie wiadomo z czego dokładnie się składało ówczesne sushi, choć stanowi to potwierdzenie wiekowej tradycji tego przysmaku. Więcej o sushi możesz dowiedzieć się z kolejnych źródeł, lecz ich datę szacuje się już na ok. 1600 rok. W ciągu tych lat znacząco zmienił się sposób żywienia Japończyków, ale też zaczęto wprowadzać nowe produkty, które były uważane za naprawdę nowatorskie. Zauważ, że jedną z najistotniejszych zmian w dotychczasowym sposobie przyrządzania sushi było wykorzystanie ryżu gotowanego w wodzie, a także wynalezienie octu ryżowego. Dzięki temu znacznie skrócił się czas fermentacji, a sushi stało się jeszcze popularniejsze w kraju kwitnącej wiśni.

W ciągu kolejnych lat zaczęto wprowadzać kolejne zmiany, które przede wszystkim miały wyeliminować nieprzyjemny zapach związany z fermentacją poszczególnych składników. Już w XII tworzone były opowieści o sushi, gdzie wychwalany jest smak tego dania, ale problemem był wydzielany aromat.

Zwróć też uwagę na to, że na samym początku Japończycy szukali dobrego sposobu na konserwowanie ryby. Dlatego mięso było marynowane w sosie sojowym, bądź occie. Inną popularną metodą było solenie, ale w takim przypadku całkowicie rezygnowano z sosu sojowego. Zdarzało się również, iż gotowano rybę przed dodaniem go do sushi. Szczególnie często robiono tak wtedy, gdy zjadano to danie później, gdyż wtedy obróbka termiczna była znacznie wygodniejszym sposobem wydłużenia czasu na spożycie sushi.

Współczesna historia sushi

W wielu regionach Japonii sushi początkowo był jednym ze sposobów fermentacji poszczególnych produktów. Wtedy nie jedzono razem wszystkich tych składników – zazwyczaj ryż oddzielano i zjadano jedynie rybie bądź wieprzowe mięso. Dopiero w XIX wieku sushi zaczęło funkcjonować jako osobne danie, które zyskało bardzo dużą popularność w całym kraju kwitnącej wiśni. Szczególnie możesz to dostrzec przez liczbę straganów oraz stoisk w poszczególnych miastach, gdzie przyrządzano sushi. Na tym etapie przysmak stał się mniejszy i nie poddawano go fermentacji. Dzięki temu zapomniano o nieprzyjemnym aromacie, bo pozostał tylko pyszny smak. Poza tym sushi stanowiło dobre danie dla zabieganych osób, które chciały szybko zjeść coś smacznego.

Właśnie w XIX wieku zaczęto wymyślać nowe rodzaje sushi, a wiele z nich jest nadal bardzo popularna i możesz je zjeść w dobrych restauracjach jak Garo Sushi.

Style przyrządzania sushi

Historia sushi nie tylko wpłynęła na to, jakie składniki dzisiaj są wykorzystywane w trakcie przyrządzania tej potrawy. Oprócz tego wyodrębniono dwa style wytwarzania sushi. Dzięki temu możesz wybrać takie dania, które ma większą liczbę Twoich ulubionych składników. Poza tym poszczególne rodzaje mają swoje korzenie w poszczególnych regionach Japonii, czyli z Tokio i Osaką.

Kansai z Osaki

W użyciu są dwie nazwy tego stylu przyrządzania sushi – Kansai oraz Oshi. W tym przypadku najważniejszym składnikiem jest ryż, dlatego w takim sushi znajdziesz go najwięcej. Istotne jest też to, by był odpowiednio przygotowany. Inne produkty typu ryba są tylko dodatkiem, który możesz zamieniać.

Edo z Tokio

W przypadku Edo ważnym elementem są ręcznie formowane porcje ryżu, a na nich położone są kawałki ryby, które są nazywane Nigir sushi. Zwróć uwagę na to, że ten styl kładzie nacisk na właściwe przyrządzenie nie tylko ryżu, ale również ryby.