Co musimy kupić? bY ZROBIĆ SUSHI

Zrobienie domowego sushi wydaje się być bardzo trudne i kosztowne. W końcu potrzeba specjalnych składników, mat bambusowych, a do tego umiejętności jak zwijać sushi. Jak się jednak okazuje, nie taki diabeł straszy, jak go malują i zrobienie domowego sushi może być całkiem przyjemnym zajęciem. Jak zrobić sushi w domu krok po kroku? 

Co musimy kupić? 

Podstawowe rzeczy, które musimy kupić, aby zrobić sushi to:

– maty bambusowe,

– płaty nori – w naszym przypadku 5,

– 500 gram ryżu do sushi,

– 12 łyżek octu ryżowego,

– 9 płaskich łyżek cukru,

– 2,5 łyżek soli. 

To są podstawowe rzeczy do przygotowania sushi, czyli rzeczy potrzebne do zalewy na ryż oraz późniejszego zwijania. Co zaś tyczy się dodatków do sushi, mamy ogromną możliwość wyboru i pole do eksperymentów. Możemy połączyć 250 gram wędzonego łososia, z opakowaniem serka kanapkowego, dojrzałym awokado i ogórkiem bez nasion. Zamiast ogórka możemy dać marchewkę lub dymkę, albo połączyć wszystko w jednym sushi. Świetnie smakuje również tuńczyk, z ogórkiem i papryką czerwoną. Możemy więc dobrać takie składniki, które nam pasują i są akurat pod naszą ręką. Najważniejsze jest jednak, aby pokroić je wystarczająco cienko, aby dać radę ciasno zwinąć rulon, a jednocześnie na tyle grubo, by był wyczuwalny ich smak. 

Jak zrobić sushi w domu krok po kroku

Podstawa sushi, czyli ryż.

Zaczynamy wszystko od ryżu. Jest to podstawa tego dania, a także najbardziej czasochłonny element gotowania. Zwłaszcza że odpowiednie przygotowanie ryżu to klucz do sukcesu późniejszego zwijania i krojenia sushi. Cały proces gotowania ma bowiem na celu sprawie, aby był odpowiednio klejący, ale też nie za bardzo klejący. 

Przygotowania zaczynamy od zalewania ryżu zimną wodą. Zalewając go po raz pierwszy, energicznie mieszamy go ręką. Następnie odlewamy wodę i wlewamy kolejną porcję czystej wody. Tym razem już nie mieszamy. Tylko zalewamy i odlewamy około trzech razy, dopóki woda odlewana nie będzie czysta. Następnie po raz kolejny zalewamy ryż wodą, ale zostawiamy go na 30 minut. Po tym jak swoje odstoi, odlewamy wodę i ponownie wlewamy świeżą, zimną wodę. Poziom wody ma kończyć się około centymetra ponad ryżem. Tak przygotowany do gotowania ryż nastawiamy na ogień. Bez przykrycia doprowadzamy do wrzenia wody w garnku. Kiedy woda zacznie się gotować, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Nie podnosimy w tym czasie przykrycia! Po kwadransie gotowania się na wolnym ogniu odstawiamy ryż na 20 minut. Nadal nie zdejmujemy przykrycia z naszego ryżu, tylko odstawiamy go na bok. W międzyczasie przygotowujemy zalewę do ryżu. Na 500 gramów ryżu przygotowujemy zalewę z 12 łyżek octu ryżowego, 9 płaskich łyżek cukru oraz 2 i pół łyżek soli. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy również na 20 minut. Niczym nie przykrywamy zalewy i pamiętamy o mieszaniu co jakiś czas. Po odczekaniu odpowiedniej ilości czasu wlewamy do dalej gorącego ryżu zalewę i dokładnie mieszamy. Po przemieszaniu odstawiamy ryż do całkowitego wystygnięcia i tutaj nie warto się spieszyć. Ryż musi być chłodny, gdyż późniejsze jego nakładanie odbywa się przy pomocy naszych własnych rąk. Nikt zaś nie chciałby się poparzyć ryżem. Teraz za to możemy zająć się wybranymi przez nas składnikami i dokładnie pokroić je w cienkie paski. 

Kiedy ryż wystygnie, możemy spokojnie zabierać się za zwijanie sushi. Na bambusowej macie rozkładamy płat nori, śliską stroną do maty. Najlepiej również, aby mata bambusowa leżała na jakieś desce, tak aby łatwiej było później złapać ją za brzeg i ciasno zwinąć rulon sushi. 

Następnie czystymi i lekko zwilżonymi w czystej wodzie dłońmi nakładamy na płat nori ryż. Można podzielić od razu ryż na pięć porcji po 100 gramów na każdy płat. Można to również zrobić na oko, wiedząc, że na każdy płat należy nałożyć cienką warstwę ryżu, zostawiając na jednym brzegu nori około 3-centymetrowy margines pustego miejsca. Składniki, które mamy przygotowane, należy ułożyć w prostej linii. Najlepiej, aby ułożyć je około 3 centymetry od przeciwnego brzegu z marginesem. Dzięki temu rulon będzie się łatwiej zwijać. Układamy więc nasze składniki w prostej linii, w miarę możliwości jeden na drugim. Kiedy ułożymy już wszystkie, zaczynam zwijać. Zwijanie zaczynamy od boku ze składnikami. Łapiemy więc matę bambusową i za jej pomocą, dociskając ryż, formujemy ciasny rulon. Zwijamy tak cały płat nori, dobrze dociskając poprzez matę. 

Po zwinięciu ciasnego rulonu kroimy na kawałki. Najlepiej wybrać do tego ostry, duży nóż, który wcześniej zwilżyliśmy wodą. Dzięki temu ryż nie będzie przywierać do ostrza. 

Pokrojone kawałki przekładamy na talerz i podajemy z sosem sojowym lub wasabi, dla fanów ostrzejszych dań.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *