Co do sushi do środka, żeby było pyszne?

Sushi to ostatnio coraz popularniejsze danie zarówno w restauracjach jak i na polskich stołach. Coraz częściej Polacy decydują się na spróbowanie samodzielnego zrobienia tej potrawy. Pojawia się przy jedno tym pytanie – co do sushi do środka?

Ryby i owoce morza

Klasycznym elementem dodawanym do sushi jest mięso ryb lub owoców morza. Najczęściej jest to łosoś oceaniczny lub tuńczyk, choć pojawia się także halibut lub dorada. Czy taka ryba musi być surowa, czy możemy skorzystać z wędzonych ryb? W naszej kuchni tak naprawdę to my decydujemy, co chcemy zjeść. Więc tak, jak najbardziej możemy zamienić surowego łososia na łososia wędzonego. Zwłaszcza w sytuacji, gdy nie czujemy się zbyt komfortowo z myślą o jedzeniu surowej ryby, a chcemy spróbować domowego sushi. Z owoców morza bardzo często wybierane są krewetki. Powszechnie używanym składnikiem w sushi są także gotowe paluszki krabowe, zwane surimi. Faktycznie jest to produkt z rozdrobnionego mięsa ryb, wcześniej odpowiednio przygotowanego. Mięso do produkcji surimi zostaje pozbawione wszelkich ości, tłuszczu oraz innych niepożądanych elementów, a następnie rozdrobnione na pastę. Właśnie z tej pasty formowane są surimi.

Warzywa i owoce

Bardzo częstymi dodatkami do sushi są właśnie warzywa i owoce. Zwłaszcza że coraz więcej osób, stara się jeść ich więcej lub rezygnuje z jedzenia mięsa. Wegetariańskie sushi już nikogo nie dziwi, jednak co dokładnie znajduje się w środku? Ogólnie z rybami i owocami morza dobrze łączy się świeży ogórek, marchewka, czerwona papryka, dymka, por, seler czy szczypiorek. Są to produkty łatwo dostępne w Polsce, jednak nie brzmią one orientalnie. Jeśli chcemy zrobić sushi, które będzie wyjątkowo orientalne, można poszukać pędów bambusa lub japońskiej rzepy. Częstym składnikiem sushi jest także dojrzałe awokado. Niektórzy zaś lubią łączyć rybę lub krewetki z mango, tworząc bardzo nietypową, ale smaczną kombinację smaków.

Inne składniki do sushi

Smak sushi można również zmodyfikować innymi składnikami. Wśród przepisów Polaków na sushi ostatnio zaczął królować serek kanapkowy typu Philadelphia. Ciekawostką jest natomiast to, że w kuchni japońskiej również wykorzystuje się takie serki kanapkowe do sushi. W kuchni japońskiej nie używa się jednak majonezu, co w Polsce już się zdarza i najbardziej się sprawdza. Z ciekawych dodatków można również pomyśleć o sezamie, pestkach dyni, czy słonecznika, chilli. Spotyka się również przepisy z tamago, czyli japońskim omletem, panierką panko, czyli drobnej panierki pochodzenia pszennego, czy tempury, czyli kawałków owoców i warzyw w cieście smażonych na głębokim oleju. Fani ostrzejszych smaków mogą również skorzystać z wasabi, czyli pasty z japońskiego chrzanu.

Wedle własnego smaku

Jest wiele opcji na to, co włożyć do sushi do środka. Przedstawione tutaj propozycje należą do najbardziej typowych składników, używanych w większości przepisów, zarówno klasycznie japońskich, jak i tych w Polsce. Trzeba bowiem pamiętać, że nie zawsze do wszystkiego mamy dostęp i czasami szukamy zamienników lub po prostu własne upodobania. Domowe sushi nie musi być bowiem zrobione zgodnie z przepisem, przynajmniej jeśli chodzi o to co do sushi do środka. Są to bowiem dodatki, które wybieramy zgodnie z naszymi upodobaniami żywieniowymi oraz dietą, jaką musimy przestrzegać. Nie ma więc najmniejszego problemu w stworzeniu sushi wegańskiego, czy z typowo polskich składników.Podstawowym elementem sushi i tak zawsze jest odpowiednio przygotowany ryż. To element, którego nie możemy zmienić.

Przykładowe kompozycje co do sushi do środka

Czasami od mnogości wyboru, nie możemy zdecydować, na co mamy ochotę. Możesz również szukać gotowych, ciekawych i nowych propozycji, które jednak będą wcześniej sprawdzone i pewne, że coś z tego wyjdzie. Dlatego przygotowaliśmy dla was kilka propozycji, co można połączyć w sushi.

  1. łosoś lub tuńczyk, ogórek, awokado, czerwona papryka i szczypiorek,
  2. łosoś lub tuńczyk, czerwona papryka, wasabi, szczypiorek, serek kanapkowy,
  3.  łosoś lub tuńczyk, marchewka, serek kanapkowy, awokado, 
  4. łosoś lub tuńczyk, ogórek, por, serek kanapkowy,
  5. krewetki, serek kanapkowy, awokado, szczypiorek,
  6. krewetki, czerwona papryka, chilli, wasabi,
  7. czerwona papryka, marchewka, awokado, szczypiorek, serek kanapkowy,
  8. ogórek, awokado, szczypiorek, wasabi,
  9. awokado, mango, serek kanapkowy, sezam. 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *